The Dana On Mission Bay

San Diego, CA
Bartell Hotels
Architecture
2003

This project involved the expansion of an existing group of wood frame structures located along the Mission Bay Marina area. The new work contains the addition of two three-story guestroom buildings, accommodating a total of 74 new suites and rooms. Amenities included in the new expansion work are: a ballroom-conference center, an interior/exterior pre-function area, new lounge/bar, pool with spa, and back-of-the-house supporting areas. Complementing the guestroom buildings, a new reception with lobby area, offices, and two new parking lots provide the necessary logistical support for the new facility. All new guestrooms and suites optimize their view to Mission Bay by stepping back at each floor and articulating at each room which provides a smaller and more pleasant pedestrian scale. It creates an atmosphere of vacation ambience and intimacy that is highly desirable. The design perfectly incorporates both the existing site conditions and the 30 foot height limitation imposed by the California Coastal Commission.  Some of the sustainable materials include domestic reclaimed redwood entry trellis, reclaimed teak beams from Thailand for guestroom ceiling.